Sunday, June 30, 2013

Eleni








Eleni

Rena Papaspyrou / Aspa Stasinopoulou: 

EMST's performance for the International Museum's Day








Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείωντο Σάββατο 18 Μαΐου 2013 παρουσιάσε στις 9μμ το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου.








Ένα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.







Το έργο / ρούχο δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από τις εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος του μικρού κοριτσιού. Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις. Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.






Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε.





Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο- προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.








Ηχητικός σχεδιασμός & βίντεο: Τάκης Λύρας
Φωτογραφία: Ελένη Λύρα
Οπτικοακουστική εγκατάσταση: Μάκης Φάρος
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης                             [ source ]






No comments: